ULRIK SAMUELSON

TILL EDER

30 SEPTEMBER–7 NOVEMBER 2021

RECENSERAD AV

DAGENS NYHETER
9 OKTOBER 2021

ENGLISH

För två år sedan gav Ulrik Samuelson ut en bok, Sättarens anmärkning, med sina samlade texter från åren 1962-2016, redigerade och kommenterade av Dan Karlholm. Dessa texter är oumbärliga för var och en som vill försöka förstå vad som skett inom bildkonsten under det senaste halvseklet, inte enbart i Sverige. Alltsedan utställningen i Galerie Burén 1963, tillsammans med Sivert Lindblom, har Samuelson haft en tydlig närvaro i svensk konst. Han har funnit sina uttryck i de flesta möjliga – och omöjliga – material från en intim skala till monumentala skapelser med Kungsträdgårdens tunnelbanestation som det mest kända exemplet.

Den nämnda boken avslutas med en akvarell av den blivande konstnären blott tolv år gammal sittande på kanten av en imposant kolonnad som han vänder ryggen för att i stället, med palett och pensel i hand, måla av det omgivande landskapet. Yrkesvalet stod klart, på bilden står det: ”Om 25 år”.

Visst blev Ulrik Samuelson landskapsmålare även om landskapen skulle komma att bli bärare av budskap som avsevärt vidgade begreppet landskapsmåleri. Men också det han vände ryggen i akvarellen skulle bli ett tydligt inslag i hans verk genom decennierna. Kolonner och kolontrummor, i de mest skiftande material, återkommer, inte minst i hans monumentala verk.

När man läser Samuelsons texter inser man att han tidigt insåg det uppfordrande allvar med vilket Marcel Duchamp ställde sina krav på den aktive och kreative åskådaren. Samuelson visade detta inte bara i ord utan också i verk.

Apostroferingen ”Till Eder” låter sig väl inordnas i det duchampska arvet. Konstnären inbjuder till samtal med sina betraktare. För många år sedan använde han rubriken till en utställning i ett gammalt nedlagt järnbruk i Hälsingland. Där fick ”eder” plötsligt en annan betydelse när man insåg de villkor under vilka produktionen här en gång ägt rum.

När Ulrik Samuelsons son Sebastian lämnade en karriär som kock på Stockholms krogar, där han fann produktionsvillkoren stötande, och i stället startade en restaurangverksamhet i Hälsingland lånade han titeln Till Eder som namn för verksamheten. 

Ulrik Samuelson kan, i ett enda penseldrag, vända sig både till och mot världen.

Överallt detta guld i tunna sjok. Ett guld som makulerar snarare än framhäver. Detta guld var en gång, i äldre konst, bärare av ett översinnligt, andligt ljus. Då lät det betraktaren blicka in i evigheten. Här kastar den gyllene reflexen tillbaka bilden till betraktarens öga. Andligheten finns i världen, i livet. 

De åtta förgyllda vishetens pelare står vacklande framför landskapet och hindrar tillgången till det som finns där bakom. Barriären är utförd i det mest envisa och onyttiga av alla grundämnen.

Den enklaste bilden, med horisontlinjen som skiljer mörker från ljus, är en maximalistisk målning. Där vilar möjligheterna, allt det oförverkligade.

Olle Granath


ULRIK SAMUELSON (1935) är född i Norrköping. Bor och verksam i Stockholm. Ulrik Samuelson är utbildad vid Konstfack, Stockholm (1953-57) och Kungliga Konsthögskolan, Stockholm (1957-62). Ulrik Samuelson är professor i måleri och innehade en professur (1970-78) vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm.

Ulrik Samuelson har tidigare ställt ut både i Sverige och internationellt, däribland på The New Museum of Contemporary Art, New York; Nordiska Paviljongen, Venedigbiennalen, Venedig; Louisiana, Humlebæk; Moderna Museet, Stockholm; Nationalmuseum, Stockholm; Liljevalchs, Stockholm och Galerie Aronowitsch, Stockholm.

Ulrik Samuelsons verk finns representerade i ett flertal samlingar, bl.a. Nationalmuseum, Stockholm; Moderna Museet, Stockholm; Norrköpings Konstmuseum och Gustav VI Adolfs samling.

Kungsträdgårdens tunnelbanestation, Stockholm är ett av många offentliga verk av Ulrik Samuelson. Andra exempel är trapphallen till Guldrummet, Historiska museet, Stockholm; entrén på Stockholms Stadsteater; Parabol, Sveavägen, Stockholm; Centralhallens västra vägg, Stockholms Centralstation; Filmstaden Sergel, Stockholm och Riksbanken, Stockholm.

Ulrik Samuelson har erhållit Prins Eugen-medaljen och första pris i Carnegie Art Award.