MARIA MIESENBERGER
/ ENG
SELECTED WORKS
SELECTED PRESS
PUBLICATIONS
Anna Bohman Gallery har den stora glädjen att inleda våren med galleriets första soloutställning med Maria Miesenberger. Utställningen Unfold tar avstamp i tidens spår och utsträckning. Verken rör sig kring kärlek och en ständigt pågående förlust, veckad; som när begäret framträder samtidigt med bristen. Vare sig verkens gräns mot omvärlden är spårad, veckad eller fylld till bredden uppfinner de evighet med hjälp av ändlösheten.
Relationen mellan nutid och dåtid har alltid präglat Miesenbergers konstnärskap men här har ordningen mellan orsak och verkan kastats om som för att rubba ett invant sätt att se. Att betrakta verken är att befinna sig i en skärningspunkt i tiden, en smal glipa mellan ändlighet och oändlighet, kanske som att stå i sin egen skugga.
Miesenberger romantiserar inte de material hon arbetar med, de mjuka och tillfälliga material hon använde tidigt i sitt konstnärskap har givit plats åt material som borgar för ett permanent varande. Kroppar och hjärnor är genomträngliga och förgängliga men som former gjutna i metaller och glas kan de bevaras längre än ett människoliv. Tiden det tar att ge gestalterna sin form är precis som utförandet en del av upplevelsen. Mänsklighet innesluten i materia så orubblig att tankarna direkt leds till det mjuka, sinnena skärps och det går att höra sitt eget hjärta slå. Konstnären romantiserar inte heller sin tematik, hon bara befriar den ur materien. I Unfold lösgörs de på ett nytt sätt, via de uppfyllda gestalterna hela vägen till de mer abstrakta skulpturerna.
I Unfolds första del tar Miesenbergers textila verk Memory Unfold (Crossing Over) plats, framställd i samarbete med Märta Måås-Fjätterström AB. Människans oförmåga att via minnet förhindra att historien upprepar sig är vävda som svarta kors i en hjärnas tjocka gråskalor. Verket flätas samman med en svit skulpturer Unfold med solfjäderveckade ytor. Blanka, som i upprepade rörelser tycks trotsa motstånd och ingå förhandling med begränsningen.
Ytorna i Unfolds andra del är istället färgade av mörker i förändring. Verken Reflection on the Presence of Time / Decay reflekterar omgivningen och varandra, ett förlopp gestaltas där de blankpolerade, konvexa och konkava ytorna har förändrats. I full blomning har de mörknat, omfamnade av förfallet. De första verken betraktaren möter är Leap of Faith (Getting Over), i tre upphävda ögonblick bakom Leap of Faith (Handing Over), till synes inbegripna i en dialog om mod och tillit. I utställningen vecklas hoppet om förändring ut utan att Unfold väjer för smärtan i denna ut-veckling.
MARIA MIESENBERGER (född 1965 i Lund) är utbildad vid Konstfack i Stockholm (1991-95) och Parsons School of Design i New York (1995-96). Mellan 1995 och 2003 hade hon sin ateljé i New York, men är nu bosatt och verksam i Stockholm. Sedan debuten 1993 har hon haft ett femtiotal separatutställningar och medverkat i ännu fler grupputställningar i Europa och USA. Bland separatutställningarna i Sverige märks Till hälften ängel/Half an Angel, Carl Eldhs Ateljémuseum (2017), Inside and Out - Where Now Meets Then, Läckö slott, Lidköping (2016), Moment: Maria Miesenberger/Lars Norén, Moderna Museet, Stockholm (2014) och Presence of Time, Strandverket, Marstrand (2013). Hon har deltagit i grupputställningar som Next: Utopia, Norrköpings konstmuseum (2016), Asylum - när modet flirtar med konsten, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm (2015), Det synliga, Artipelag, Värmdö (2014), Helvete!, Liljevalchs, Stockholm (2011) och Sverige/Schweden, BildMuseet Umeå (2009), Skisser, Skissernas Museum, Lund (2008). Maria Miesenberger har tidigare samarbetat i Sverige med bland andra Lars Bohman Gallery, (1995-2016) och Galleri Andersson/Sandström (2017-2018) mfl.
Den åtta meter höga Half an Angel Half an Angel (2001) vid Telenors huvudkontor i Oslo är ett av Miesenbergers många offentliga verk. Andra exempel är Ögonblick i rörelse/Moment in Motion på Enskede gårds tunnelbanestation i Stockholm (2014), Change of Direction vid Restad gård i Vänersborg som nu även visas på Artipelag, Värmdö, Reflection on the Presence of Time vid Kristinaskolan i Norrköping (båda 2016), Hoppet, Övre Vasastaden i Linköping, och Möjligheterna Portal - ett minnesverk för Ebba Ramseys park i Jönköping (båda 2018).
För närvarande arbetar Miesenberger bl.a. med en konstnärlig gestaltning Forced to a Change för Nya Tingstorget i Alby för Botkyrka kommun samt ett minnesverk över motståndet mot nazismen under andra världskriget för Norrköping/Botrygg.
Miesenberger är representerad i samlingar som The Bonnier Group och Moderna Museet i Stockholm, Malmö Konstmuseum och Norrköpings Konstmuseum samt Henry Buhl Collection i USA. Hon har erhållit en mängd stipendier och utmärkelser. 2015 tilldelades Miesenberger, Svenska fotobokspriset för boken Sverige/Schweden, 2015 Stockholms stads hederspris i konst och fick för andra gången Konstnärsnämndens femåriga arbetsstipendium 2017.
Maria Miesenberger kommer också vara aktuell under våren i utställningen Signature Women på Artipelag 8 mars-27 september 2020.
Foto: Mathias Johansson