ASTRID SVANGREN
rebelliska rosenknoppar finns
indränkt svamp och dagar finns
överkänsliga honungsbin och min hud finns
reflektion, projektion och upprepning finns
minne och ljuselixir finns inte
22 AUGUSTI – 22 SEPTEMBER 2024
RECENSERAD AV
Målaren Astrid Svangren har förlitat sig på material och metoder förknippade med textil. Hon har återanvänt stuvbitar (exempelvis ett svart och stormaskigt gammalt hattflor påminnande om hönsnät) eller minnesbilder av situationer som innehöll enfärgade tygsjok (som när hon fann alla helgonbilderna i en kyrka i Mexico City svepta i purpur, plötsligt ansiktslösa).
Svangren formar tunna buntar av tagel till sammanlänkade cirklar som ser ut som enkelt knypplade spetsar i överdriven närbild. Hon nålar upp och tar ned, fäster och löser upp, kombinerar olika saker i olika omgångar. Hon pressar in ett material i ett annat (i ett av verken i utställningen har små bollar av silverfolie blivit omslutna av sidenchiffong) och får dem att medverka i en invecklad liten ritual som alltid – och detta är avgörande – handlar om att allt detta kunde vara något annat. Och så blir det kanske, nästa gång hon bestämmer sig för att göra verk.
Hon har lärt sig konsten att vara målare utan att ens behöva måla, att skapa flyktiga resultat utan att undergräva sin strävan att nå fram till synintryckens egen sanning. Svangren önskar sig en lätthet befriad från varje misstanke om lättviktighet. Fastän hennes nya verk bejakar det hybrida både strategiskt och taktiskt (över tid och i varje enskilt fall) kan vi utan att tveka kalla dem måleri, eftersom hon tänker som en målare. Dessa nya verk, som inte har har enskilda titlar utan får dela en övergripande utställningstitel som ingen kan komma ihåg, genomsyras av öppen form och materialexperiment. De får oss, som betraktare, att återknyta till måleriets villkor idag.
Något av det bästa i nutida måleri görs av synnerligen erfarna kvinnliga konstnärer – tänk på Lynda Benglis eller Lili Dujourie – som inte har mycket till övers för gängse gränsdragningar mellan måleri och skulptur, bilder och föremål, fri och tillämpad konst. De visar oss färg och form, innehåll och vision, men inte nödvändigtvis på de platser eller i den ordning vi har kommit att förvänta oss. De följer heller inte alltid de regler som vill att måleriet ska fortsätta ty sig till platta ytor. Svangren är själv på god väg att uppnå en liknande status som kompromisslös och samtidigt tillbakalutad banbrytare.
Denna gång har hon visserligen sneglat på andra kvinnliga förebilder – tagel- och hattflorverken kan innehålla spår av Eva Hesse och GeGo – men bara ur ögonvrån, inte som ett led i någon medveten ansträngning att fortbilda sig inom området återupptäckta modernistiska idoler. De flesta konstnärer försöker komma i dialog med andra konstnärer men måste ändå fråga sig om de inte rör sig ensamma på arenan. Svangren har inte försökt upprätta direkt kontakt med sina valfrändskaper. Istället har hon lyssnat både inåt och utåt, till sina demoner (som det hette i romaner från 1800-talet) och till sina olika upphittade material. Hon har både lekt och låtit sig bli en lekboll.
Anders Kreuger
Foto Mathias Johansson
ASTRID SVANGREN, född 1972 i Göteborg, bor och arbetar i Köpenhamn, Danmark. Svangren erhöll en MFA från Malmö Konsthögskola 1998.
Astrid Svangrens verk har visats på Den Frie, Köpenhamn, Quartz Studio, Turin; Kohta, Helsingfors; Art Basel, Miami Beach; Gl. Holtegaard, Köpenhamn; Moderna Museet, Malmö; Moderna Museet, Stockholm; Bonniers Konsthall, Stockholm; Malmö Konstmuseum; Kiasma, Helsingfors; Wanås Konst, Knislinge; Artipelag, Stockholm; Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn; The Margulies Collection, Miami; Galerie Christophe Gaillard, Paris; Tracy Williams, Ltd, New York; Maria Stenfors, London; Christian Andersen, Köpenhamn; KUNSTHALLE São Paulo; KRAFT, Bergen, med flera.
År 2024 mottog Svangren Axel Theofron Sandbergs Akvarellpris. Hon har även erhållit stipendier från bland annat Statens Kunstråd, Konstnärsnämnden, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse och Edstrands Stiftelse. År 2017 fick Astrid Svangren utmärkelsen "Award for Excellence in Exhibition" från danska Statens Kunstråd.
Astrid Svangrens verk finns i de permanenta samlingarna hos bland andra Statens Museum for Kunst, Statens Kunstfond, Ny Carlsbergfondet, Köpenhamn, Moderna Museet, Stockholm, Statens konstråd, Handelshögskolan i Stockholm, Göteborgs kommun, Ystads konstmuseum, Malmö konstmuseum, Helsingborgs konstmuseum, Göteborgs konstmuseum, Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn, Lunds kommun och The Margulies Collection, Miami.
Astrid Svangren har gjort offentliga uppdrag för Bredan Daghem i Lund, i samarbete med Lunds konsthall; Hemstagården i Gävle, i samarbete med Gävle Konstcentrum; UMAS Barnkliniken, Malmö; och för The Nordic Public Art Council på C4-Skolan i Kristianstad.
AKTUELLT
Hå Gamle Prestegard, Nærbø, Norge, 14 september – 3 November, 2024 (Duo med Else Leirvik)
The Museum Ciudad Querétaro, México, 18 oktober - 1 december 2024 (Grupputställning)